tiistai 9. tammikuuta 2018

Joulun kirjalahjat




                       Kuvahaun tulos haulle love books                         

JOULUN KIRJALAHJAT 


Tea: Loppiaisen jälkimainingeissa ja arkisten härkäviikkojen alkaessa katsaus vielä lukulakubloggaajien saamiin kirjalahjoihin.

Kirja kuin koru! - kyllä tytär tietää mistä äiti tykkää - sain joululahjaksi kauniskantisen ja lukemaan houkuttelevan kaunokaisen Sanna Wikströmin Unelmakarttakirjan. Se on  https://hidastaelamaa.fi/ - sivustoilta tutun hyvinvointikouluttaja ja - kirjailija Sanna Wiskrömin uusin teos. 

Kuvahaun tulos haulle Unelmakarttakirja
Unelmakarttakirja
sydän löytää tien

 Unelmakarttakirja ei ole vain lukukirja vaan myös tehtäväkirja, joka herättelee uskallusta omien unelmien äärelle.
 Kirja koostuu lyhyistä pohjustusteksteistä sekä tyhjistä sivuista ja harjoituksista. Kirja ohjaa pysähtymiseen, itsensä kuuntelemiseen, tunteiden tunnistamiseen, omien pidäkkeiden ja rationaalisen ajattelun vapauttamiseen, luovuuteen, leikkiin, mielikuvitukseen, flow- kirjoittamiseen eli kaikkeen siihen mikä avaa ihmisen mieltä aukioloon ja löytämiseen. 

Parhaimmillaan kirjasta saa luotua itsensä näköisen voimakirjan sekä innoittajan jatkaa löytöretkeä. Odotan innolla sukellusta kirjan kansien sisään ja omiin metsiini!

" Elämän voi nähdä suorituksena, jossa ihminen tekee vaaditut asiat ja kuolee pois. Tai elämän voi nähdä seikkailuna, jossa ihminen pääsee kokemaan asioita ja tekemään juttuja, jotka ovat itselle tärkeitä. Omien unelmien herättely ja tutkiminen on tienviitta, josta voit tarkistaa, että olet omalla tiellä omassa elämässäsi."

Pakko tuoda tässä yhteydessä esiin myös Sanna Wikströmin niin ikään upea Hyvän elämän reseptit, oivalluksia arjen keskelle- kirja, vuodelta 2016. Kirja on silmää ja mieltä hivelevä, visuaalinen ja viisas teos, jota on hyvä hengitellä arjen keskellä, vaikkapa välipaloina. Tämä ei ollut joululahja vaan itse itselleni keväällä ostamani lahja, koska sydän sanoi niin... 


Kuvahaun tulos haulle Hyvän elämän reseptit
Hyvän elämän reseptit
oivalluksia arjen keskelle




  
Kuvahaun tulos haulle AsfalttihippiJoululahjakääreistä kuoriutui myös toinen uutukainen eli Heikki Harma Hectorin muistelmat  Asfalttihippi.  Kustannustoimittaja Tuula Kousa oli Hectorin apuna kirjoitusprosessissa. 
Jo viidenkymmenen vuoden ajan on Hector laulanut unohtumattomia säkeitään monien sydämiin. Omissa muistoissani kuulen mm. Mandoliinimiestä, Paratiisilintuja, Woyzeckiä, Yhtenä iltana, Kuinka voit väittää jne. Elettyä rouheaa, ihonalaista, sanoilla ja sanoitta, sielun veren sykkeellä. 






Kyllä myös toinen tytär tietää äidin mielen! Sain häneltä lahjaksi rakastetun runoilijan Saima Harmajan kirjan Kootut runot sekä runoilijakehitys päiväkirjojen ja kirjeiden valossa. Sen on aikanaan toimittanut Saima Harmajan äiti Laura Harmaja. 

Kuvahaun tulos haulle saima harmaja kootut runot 
Vain 24-vuotiaaksi elänyt tuberkuloosin kanssa kamppaillut runoilija ehti julkaista neljä runokokoelmaa lyhyen elämänsä aikana. " Saima Harmaja ( 1913- 1937) oli synnynnäinen runoilijalahjakkuus, joka kirjoitti nuoren ihmisen ehdottomuudella suoraan sydämestä kumpuavia runoja. 
Päiväkirjat tuovat ainutlaatuisen näkökulman Harmajan runouteen ja persoonaan. Ystävien seurassa Saima Harmaja oli pidetty, hauska ja puhelias "Prätinä" . Päiväkirjaa sen sijaan kirjoittaa syvällinen tyttö ja nuori nainen, joka haluaa runoilijaksi ja jonka valtaa vuoroin usko ja epäusko. Häntä harmittaa omien vanhempien nuiva suhtautuminen kirjoittamista kohtaan, mutta hän janoaa ja saa palautetta itseltään Mika Waltarilta." 


17.8.1926: " Minun täytyy kirjoittaa. Minä yksinkertaisesti riutuisin ilman kynää ja paperia. "

                                     
                                    Taottu sydän
            

                                    Tuskan ahjossa kerran suli
                                    sydämeni kova ja hiljainen.
                                    Sitä liekit löi, sen puhdisti tuli,
                                    ja itse kuolema takoi sen.


                                    Niin, elämä: aseellas raskaimmalla
                                    lyö, iske! Enää en murtua voi.
                                    Minun sydämeni helisee moukarin alla,
                                    mitä kipeämmin lyöt, sitä syvemmin se soi. 

                                                                                                  21.11.1931


                              



Ida-Maria: Myös minä olen äärettömän tyytyväinen, sillä joululahjoihini kuului myöskin kirjoja ja millaisia kirjoja ne ovatkaan! Minutkin näemmä tunnetaan hyvin, sain fantasiaopuksia kahteen lempitarinaani liittyen:


Taru sormusten herrasta tuli minulle erityisen rakkaaksi vuonna 2017, kun vihdoin luin päätökseen Tolkienin pääteoksen "esiosineen", eli luin myöskin Hobitin kokonaan viime vuonna. Olin siis riemuissani, kun löysin omista paketeistani lisää Tolkienin maailmaan keskittyneitä kirjoja!  


Taru sormusten herrasta Tolkienin silmin - Wayne G. Hammond & Christina Scull

Taru sormusten herrasta Tolkienin silmin keskittyy Tolkienin fantasiaeepoksen suunnittelutyöhön ja sisältää sivuittain kuvia Tolkieni piirtämistä kartoista. Jos Tolkienin kirjat eivät vielä avanneet tarpeeksi hänen panostustaan luomaansa tarinaan, niin tässä se todella tulee näkyviin. Parhaimpia kuvia mielestäni ovat ne, joissa Tolkien on suunnitellut ja luonnostellut esim. fantasiamaailmansa vuoria oppilaidensa tenttipapereille. Olen ehdottomasti nauttinut tämän lukemisesta!


Hobitti eli Sinne ja takaisin - J.R.R.Tolkien, kuvittanut Tove Jansson

Vaikka kuuntelinkin tämän viime vuonna äänikirjana, ja vaikka minulla onkin englanninkielinen versio tästä opuksesta kirjahyllyssäni jo olemassa, niin olin tohkeissani saadessani lisätä myös juuri tämän version Hobitti eli sinne ja takaisin- kirjasta hyllyyni! Tämä on Tove Janssonin kuvittama 80-vuotislaitos (Hobitin julkaisemisesta tuli kuluneeksi 80 vuotta ja Tolkienin syntymästä 125 vuotta vuonna 2017), jossa on ensimmäisen Hobitti-suomennoksen kansikuva. Kirja kantoi silloin nimeä Lohikäärmevuori ja kertoi hoppeli Kalpa Kassisen seikkailuista. Rakastan tätä kantta!


Kirjeitä Joulupukilta - J.R.R.Tolkien

Tämä kirjanen minun piti lainata joululukemiseksi kirjastosta, jos vain ehtisin ja löytäisin sen, mutta kaikeksi ihmetyksekseni äitini olikin ostanut sen minulle joululahjaksi, tietämättään edes suunnitelmistani (luulisin)! Tämä ihana kirja muodostuu Tolkienin lapsilleen kirjoittamista ja lähettämistä kirjeistä, joissa hän esiintyy joulupukkina ja kertoo elämästään Pohjoisnavalla. Tolkien on todella eläytynyt rooliinsa, sillä yhdessä kirjeessä hän kertoo olevansa viluissaan ja kirje on siksi kirjoitettu niin huteralla käsialalla. Kirjasta löytyy myös kaksi jääkarhunpentua, joilla on suomenkieliset nimet (myös alkuperäisissä kirjeissä suomeksi): Paksu ja Valkotukka. 



Harry Potter on silti minulle aina se tärkein ja rakkain tarina. On uskomatonta, että yhä saan uudelta tuoksuvan, lukemattoman version Potter-kirjasta joululahjaksi! Vaikka olenkin Potterit moneen kertaan lukenut, niin nämä ylistetyt Jim Kayn kuvitukset ovat aivan uusi kokemus Pottereita lukiessa. Edelliset kaksi ovat olleet ilmiömäisiä ja jo pelkän kannen perusteella niin tulee olemaan myös Azkabanin vangin kuvitettu versio!


Harry Potter ja Azkabanin vanki - J.K.Rowling, kuvittanut Jim Kay


Ei kommentteja: