lauantai 6. lokakuuta 2018

Salamurhaajan oppipoika (Näkijän taru #1) - Robin Hobb, 1995

"Hän ojensi sen minulle, ja minä otin kuoleman vastaan avoimelle kämmenelleni."


Miksi luin tämän kirjan: Robin Hobb. Ylistetty ja rakastettu fantasiakirjailija, jolta en ollut tähän  mennessä lukenut vielä yhtään kirjaa hänen neljästä trilogiastaan tai yhdestä tetralogiastaan. Hobb on aina ollut lukulistallani, joten kun huomasin, että Näkijan taru-sarjasta oli tänä vuonna ilmestymässä uudet suomennetut pokkariversiot brittikansia mukaillen, päätin vihdoin ostaa itselleni tämän klassikkosarjan ensimmäisen osan ja aloittaa kirjataipaleeni läpi Hobbin tuotannon.

Juoni: Kirjan päähenkilö on Fitz, prinssin äpäräpoika, joka hänen ensimmäisen lapsuusnmuistonsa mukaan viedään äidiltään ja jätetään loskan ja sateen sumussa isänsä linnakkeen ovensuulle, jotta prinssin suku ottaisi pojasta vastuun. Fitz päätyy Burrichin, hänen isänsä oikean käden huostaan ja tämä kasvattaa Fitzistä itselleen apupojan talleille ja kenneliin, jossa Fitz huomaa omaavansa Vaiston, muinaisen kyvyn kommunikoida eläinten kanssa. Kun prinssi kuolee pian tämän jälkeen, jää Fitz vaille päämäärää, kunnes Kuuden herttuakunnan kuningas vaatii Fitzin itselleen henkilökohtaiseksi salamurhaajakseen. Näin alkaa Fitzin koulutus kuninkaan senhetkisen salamurhaajan, Chaden, oppipoikana.
Kirjassa esiteellään myös kuninkaallisessa suvussa periytyvä Taito. Taidon avulla sen käyttäjälle aukeaa erilaisia kykyjä, mm. kyky vaikuttaa toisten ihmisten ajatuksiin ja uniin. Fitzilla on tämän lisäksi Vaisto, jota pidetään kamalana ja inhottavana Taitona.
Kirjan ajanjakso kattaa Fitzin kasvua levottomissa ja vaikeissa olosuhteissa kuuden vuoden ikäisestä pojasta viisitoistavuotiaaksi nuorukaiseksi, minkä aikana hän on oppinut kuningashuoneen juonet ja toiminut kuninkaan miehenä osana kuningashuonetta, mutta myös varjoissa murhaajan roolissa.

Ajatukseni kirjasta: Kirjaa lukiessani pohdin, että koskahan tarinan todellinen juoni lähtee kunnolla liikkeelle. Pohjustusta oli paljon, mutta en kuitenkaan pitänyt tätä huonona asiana, sillä pohjustus oli tehty todella hyvin ja tarina tempaisee helposti mukaansa. Kirjassa riitti tapahtumia ja selitetyt asiat olivat todella mielenkiintoisia, joten kuiva sarjan avaus kirja ei todellakaan ollut.

Hobbin kirjoitustyyli on samaan aikaan yksinkertaista, mutta kaunista. Kaikista lyyrisinta kirjoitus ei ole, mutta se sopii Fitzin karun elämän kerrontaan. Kirja on kuitenkin sellainen, että uudelleenlukeminen voisi avata tarinasta lisää, sillä ensimmäisellä kerralla alku oli hieman sekava. Lisäksi loppua rakennettiin suurella voimalla, mutta se tuntui hieman jäävän kesken. Voin silti sanoa nyt rakastavani Hobbin luomaa maailmaa ja hahmoja.

Huomaan palaavani kirjan hahmoihin ja tarinaan yhä uudelleen nyt kirjan luettuani, mikä kokemukseni mukaan tarkoittaa, että olen todella pitänyt lukemastani. Olen nyt aloittanut uuden kirjan, mutta samaan aikaan haluaisin juosta kirjakauppaan hakemaan Näkijän tarun seuraavat osat ja lukea ne välittömästi.

Kenelle: Salamurhaajan oppipoika on klassista tarinankerrontaa rakastaville. Kirjan alussa Fitz on hyvin tietämätön maailmasta, joten lukija oppii yhdessä Fitzin kanssa, keräten tiedonmurusia ja oppimalla Fitzin eri mentorien kautta. Jos haluat hieman erilaisen näkökulman kuninkaallisten poliittiseen juonitteluun, epätoivotun äpärän silmin katsottuna niistä voi selvitä enemmän. Toisaalta kirjan tunnelma on todella harmaa ja Fitzille tuntuu sattuvan koko ajan raskaita ja traumaattisiakin asioita, joten joitakin lukijoita se voi alkaa ärsyttämään. Politiikka on myös suuressa osassa kirjaa ja valtakunnan asioihin keskitytään paljon. Sarjan pituus voi myös kauhistuttaa, pelkästään Fitzin tarina on kolme trilogiaa pitkä. Ensimmäisiä fantasiakirjoja kokeileville suosittelisin aloittamaan muualta sarjan pituuden takia, mutta muuten suosittelen Hobbia lämpimästi.

Arvosanani kirjalle: 🍬🍬🍬🍬 ½

Samanlaisia kirjoja: Itse lukemiani: Tuulen nimi - Patrick Rothfuss, Valtaistuinpeli - George R.R.Martin, Viimeinen valtakunta - Brandon Sanderson.

Muiden lukijoiden mukaan: The Painted Man (Demon Cycle) - Peter V. Brett, The Way of Shadows (The Night Angel trilogy) - Brent Weeks, The Ship of Magic (The Liveship Traders trilogy)- Robin Hobb, Vaarojen taival (Ajan pyörä-sarja) - Robert Jordan, Brandon Sanderson

Robin Hobbin Realm of the Elderlings-sarja (suomeksi tällä hetkellä suomennetut kirjat):
Näkijän taru-trilogia: Salamurhaajan oppipoika, Kuninkaan salamurhaaja, Salamurhaajan taival
The Liveship Traders-triloy: Ship of Magic, The Mad Ship, Ship of Destiny
Lordi Kultainen-trilogia: Narrin marka, Narrin palvelija, Narrin kohtalo
The Rain Wild chronicles: The Dragon Keeper, Dragon Haven, City of Dragons, Blood of Dragons
Narri ja näkijä-trilogia: Narrin salamurhaaja, Fool's Quest, Assassin's Fate

Hobbin massiivisessa 16. kirjan sarjassa keskitytään Kuuden herttuakunnan tapahtumiin, jotka alkavat kirjalla Salamurhaajan oppipoika. Näkijän taru, Lordi Kultainen ja Narri ja näkijä ovat trilogioita, jotka keskittyvät Fitzin tarinaan. Kaksi muuta trilogiaa keskittyvät toisiin hahmoihin Kuudessa herttuakunnassa. Sarjan ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1995 ja viimeinen, Assassin's Fate, vuonna 2017. Lisäksi Hobb on kirjoittanut sarjaan muutamia novelleja.

Hyviä lukuhetkiä!
Ida-Maria

Ei kommentteja: