torstai 4. tammikuuta 2018

Ida-Marian lukuvuosi 2017

Taas olemme saaneet yhden lukuvuoden päätökseen ja on aika katsoa taaksepäin luettujen kirjapinoon. Lukuvuoteni ei ehkä ollut niitä parhaita, vaikka luinkin hyvän kasan erilaisia opuksia. Löysin kyllä muutaman uuden lempikirjan, mutta kokonaisuudessaan lukemani kirjat olivat "ihan hyviä". Olen silti tyytyväinen vuoteen 2017 ja jatkan tästä uuteen kirjavuoteen vain suuremmalla lukuhalulla! 

1. Ajatuksiani Helmet-lukuhaasteesta 2017
Vuoden 2017 Helmet-lukuhaaste oli helppo, sain melkeinpä jokaisen lukemani kirjan johonkin haastekohtaan. Varsinkin kun vertaa vuoden 2016 ja 2017 haasteita, niin vuonna 2016 listani jäi enemmän vajaaksi. En lue vuodessa 50 kirjaa, jotta saisin jokaisen haastekohdan täytettyä, mutta haaste on silti mielestäni mahtava lisä lukuvuoteen ja sen seuraamiseen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos oman lukemisensa haastaminen kiinnostaa tai jos haluat lukemiseesi jotain lisää! 

Olin jättänyt haasteesta muutaman helpoimman kohdan tyhjäksi, jotta voisin sitten muuhun kohtaan sopimattoman kirjan lisätä näihin helppoihin kohtiin. Kävikin niin, että vuoden lopussa nämä helpot kohdat olivat edelleen tyhjiä, sillä sain lukemiani kirjoja muihin kohtiin oikein hyvin. Haastetta tänä vuonna olisin kaivannut ehkä vähän enemmänkin. 

Tämä uuden 2018 vuoden Helmet-haaste onkin haluamani mukaisesti hieman haastavampi ja erilaisempi, mutta puhumme lisää uoden 2018 lukusuunnitelmistamme ja haasteistamme tulevassa yhteispostauksessa! 

2. Millainen oli lukuvuoteni 2017?
Luin yhteensä 38 kirjaa, eniten mitä olen tähän mennessä koskaan vuoden aikana lukenut. Tahtini on kasvanut koko ajan näiden muutamien viimevuosien aikana, kun olen alkanut seuraamaan ja kirjoittamaan ylös lukemisiani. Silti vuonna 2017 tuntui, että lukemiseni keskittyi liikaa määrään, eikä laatuun. Vaikka luinkin paljon esim. Tolkienia, niin silti lukemiseni jäi kaipaamaan enemmän niitä eeppisen fantasian tiiliskiviä, joista nautin eniten.

Mieleenpainuvimpiin lukukokemuksiin tänä vuonna kuuluvat loppujen Narnian tarinoiden lukemien C.S.Lewisilta ja neljä kirjaa J.R.R.Tolkienilta (luin vihdoin kokonaisuudessaan loppuun Tarun sormusten herrasta sekä Hobitin). Vuoden lopussa aloitin viidennenkin Keski-maahasta kertovan kirjan. Luin paljon sarjakuvia ja pari mangaa, sekä kuuntelin useita äänikirjoja youtuben ja BookBeat-sovelluksen kautta. Tulevana lukuvuonna haluaisin jatkaa erityisesti äänikirjojen kuuntelua, sillä koin ne erityisen käteviksi viihdyttäjiksi esim. siivotessa!

3. Mikä tänä vuonna lukemistani kirjoista...

a) oli pettymys
Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille - Ransom Riggs

b) yllätti
Dyyni - Frank Herbert

c) jäi erityisesti mieleen
Animal Farm - George Orwell

d) koit tärkeäksi
Minä olen Malala - Malala Yousafzai, Christina Lamb

e) jäi lukematta
Täällä Pohjantähden alla 1-3 - Väinö Linna

f) jäi kesken
Kotiopettajattaren romaani - Charlotte Brontë 


Lukuvuoteni 2017 TOP-kirjat:

Taru sormusten herrasta osa 3: Kuninkaan paluu - J.R.R.Tolkien
Paras finaali kirjasarjalle, jonka olen lukenut. Unohtumaton tarina, halusin heti aloittaa lukemaan trilogiaa uudestaan kun sain sen luettua. 

"Sato oli niin runsas että nuoret hobitit melkein kylpivät maidossa ja mansikoissa; ja myöhemmin syksyllä he istuivat luumupuiden alla ja söivät kunnes heillä oli pieni pyramidi tai valloittajan kallopino luumunkiviä edessään ja sitten he siirtyivät seuraavan puun alle. Eikä kukaan ollut sairas ja kaikilla oli mukavaa paitsi niillä, joiden piti leikata ruohoa." Kuuntelin tuon kohdan kesällä töissä ja nauroin ääneen, sillä karsin juuri silloin rikkaruohoja nuorten puuntaimien ympäriltä. 




Taru sormusten herrasta osa 2: Kaksi tornia - J.R.R.Tolkien
Jatkaa Taru sormusten herran tarinaa mieleenpainuvan kauniisti ja varmasti. Tolkien on ottanut paikkansa lempikirjailijoideni joukossa.


The Final Empire - Brandon Sanderson
Mielenkiintoisin ja parhaiten rakennettu fantasiamaailma pitkään aikaan. Ymmärrän nyt, miksi Sanderson on niin ylistetty. Kunnianhimoinen ja tarkasti toteutettu tarina, eikä Sanderson pelkää tehdä rohkeita uhrauksia juonensa kannalta. Tässä on varmasti uusi lemppari fantasiatrilogia!


Tie - Cormac McCarthy
Yllätyin itsekin, että pidin tästä näin paljon. Raaka, lohduton ja ehdottoman surullinen maailmankuva tarinassa, jossa isä ja poika yrittävät vain selviytyä seuraavaan päivään kuolleessa maailmassa. Tie oli upealla tavalla erilainen muista dystopia-kirjoista pitkään aikaan.




Dyyni: ensimmäinen osa - Frank Herbert
Luulin tätä scifiklassikkoa ensin kuivaksi ja vaikeaksi, mitä se ei ollut nimestään huolimatta. Se osoittautuikin todella vangitsevaksi ja mielikuvitukselliseksi tarinaksi, jossa on häivähdys vanhojen Star Wars-elokuvien tunnelmaa. Kirja on toimiva yhdistelmä poliittista valtakamppailua ja toimintaa. Jatko-osat odottavat jo kirjahyllyssäni!





Death Note - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata
Trillerimäinen manga, jossa ovelat juonenkäänteet pitävät lukijan kappaleesta toiseen varpaillaan. Unohtumattomat hahmot ja ihmisyyttä sekä oikean ja väärän suhdetta pohdiskeleva juoni takaavat, että tämä manga onnistuu viihdyttämään.





















Uinuvat jättiläiset (Themis-kansiot 1) - Sylvain Neuvel
Kutkuttavan mielenkiintoinen tarina, jota seurataan erilaisten päiväkirjamerkintöjen ja lokikirjojen avulla. Formaatti toimii kirjassa todella hyvin ja kuljettaa tarinaa eteenpäin kiinnostavalla tavalla, kun saamme tutkia eri hahmojen ajatuksia suoraan heidän lokimerkinnöistään ja haastatteluistaan. Kannen teksti "kovimman luokan koukuttajasta" ei voisi kuvailla kirjaa paremmin. Kirja ei kuitenkaan ole liian tieteellisen tuntuinen ja huumoriakin löytyy hyvässä suhteessa.






















A Darker Shade of Magic - V.E.Schwab
Vaikka tämä V.E.Schwabin uuden sarjan aloitusosa ei mielestäni noussut täyteen potentiaaliinsa, niin nautin Schwabin luomasta maailmansta niin paljon, että jäin tämän kirjan lukemisen jälkeen hetkeksi lukujumiin. Todella helposti mukaansatempaava tarina ja jännittävä maailma pitävät otteessaan. Maailmanrakennukseen olisi silti voinut keskittyä enemmän ja toinen päähenkilö oli mielestäni aluksi raivostuttava, mutta lukemisen aikana nämä ongelmat vähenivät. 






















+ kunniamaininnat 


 




















Siinä oli mahdollisimman tiivistetysti oma lukuvuoteni 2017. Toivottavasti luitte joitain herkullisia kirjoja kuluneena vuonna ja maukasta alkanutta lukuvuotta 2018!

Ida-Maria

Ei kommentteja: