maanantai 29. maaliskuuta 2021

Paula Nivukoski: Onnelliset aakkoset

Tea: 



Kirjoittanut Paula Nivukoski,
kuvat Tove Jansson
2021 , 64 sivua.  Otava.

" Pikkuinen hupsuus pitää pahan mielen poissa. "



Äkkiä, äkkiä! Kello juoksee pian puolenpäivään, jolloin omien lasteni yhteinen kummipoika tulee isoveljensä kanssa pihaamme virpomaan Tuoreeks, terveeks. Pienelle 2v.:lle  on virpomisnamujen lisäksi ostettu synttärilahja- kirjanen, jonka haluan ehtiä lukemaan ennen kuin kirja sujahtaa lahjapapereihin. 

Ja mikä nautinto Onnelliset aakkoset olikaan! Se pursusi Tove Janssonin iki-ihania, muumitarinoista tutuksi tulleita alkuperäiskuvia. Tekstit olivat niin ikään taitajan kynästä. Kaksi romaania kirjoittanut Paula Nivukoski (s.1985) on saanut paljon kehuja nimenomaan kielensä kauneudesta ja rikkaudesta. Se välittyi myös Onnellisista aakkosista, jossa hän leikitteli kirjaimilla ja äänteillä. Hän kirjoitti omat tekstinsä Tove Janssonin tarinoita kunnioittaen, mutta omalla äänellään, omista pyöräilyretkistään ja meren aalloilla keinumisistaan ammentaen. 

" Tarvitaan vain sana ja saat astua satuun.

    Hattarataivas.
           Mansikkamaa.
                     Ananasansa.

Varovainen askel, aavistuksen hassu ajatus. Humahdus salaiseen maailmaan. "


"Aamuauringon valo kutittaa nauruun saakka.
Sillan alla aallot kantavat kaarnalaivaa halki laakson.
Sata ihanaa asiaa saattaa sattua. "

Oi, sata ihanaa asiaa. Kyllä, kyllä! 



Haastatteluissa Paula Nivukoski on kertonut Onnellisten aakkosten kirjoittamisen olleen vimmaista ja ihanaa. Hän sai solahtaa Tove Janssonin luomaan valmiiseen muumimaailmaan, jossa hän ensin pohtikin:  "Voiko näin tehdä? Saanko? "Mutta koska Tove Jansson teki muumimaailman niin valmiiksi, sinne voi kuka tahansa astua, kulkea edes takaisin, kuulla ja kokea uudestaan tutut tarinat ja keksiä itse niitä lisää. 

Kirjoittamisestaan Paula Nivukoski sanoo: 
"Olen saanut valita jonkin pienen mönkijäisen näkökulman tai seistä varjossa, kun Nuuskamuikkunen on asettunut selälleen tähtitaivaan alle. Tuntuu onnelliselta kulkea kiemurtelevia polkuja ja poimia omenapuista pudonneita kirjaimia, järjestellä niistä uusia tarinoita. "



Onnelliset aakkoset- kirja on osa  Moomin Charactersin hanketta. (Moomin Charactersin taiteellisena johtajana toimii Tove Janssonin veljen tytär Sophia Jansson.) Hankkeessa yhteistyökumppaneiden kanssa, mm. Otava, kannustetaan lapsia ja aikuisia ympäri maailman lukemaan ja kirjoittamaan. Kirja ilmestyi myös Ruotsissa samaan aikaan, ja Onnellisten aakkosten teemalla on tehty myös värityskirja, lukupäiväkirja ja  onnellisuus- päiväkirja. Se on myös äänikirjana Olavi Uusivirran lukemana.
Upeasta visuaalisesta ilmeestä Onnellisissa aakkosissa vastaa suunnitteluyhtiö Kobra, jossa Sophia Janssonin poika on perustajajäseniä. 
Ja jotta muumihuuma ja lukuilo saisivat meitä sanojen syliin yhä syvemmälle, syksyksi on luvassa Paula Nivukoskelta pidempi lukukirja samaisissa muumimaisemissa. Wau!


On mahtavaa, miten korona-aikana lukemisestakin on tullut kutomisen ja muun DIY-tekemisen ohella yhtä lailla Old school- toimintaa. Joskus wanhat perusasiat täytyy vain keksiä uudestaan. Sukat, villapuserot, tapetointi ja tarinat . Tarinat, joko kansien sisältä tai äänikrjoina korvanapeista.  Ja vaikka netti ja Netflix kilpailee ajastamme, haluan uskoa, että  ihminen antaa aikaansa sille, mitä pitää tärkeänä. Ainakin pyrkii sitä kohti. 


Sekä Nivukosken että Sophia Janssonin toiveena on, että Onnellisia aakkosia luettaisiin ääneen ja yhdessä. Että perheissä voitaisiin löytää lukemisen nautinto, leikitellä kirjaimilla ja äänteillä, katsella kuvia ja uppoutua niiden tarinaan. 
" Hemulin huvipuistossa keinut nousivat hurjiin korkeuksiin. Homssu puristi keinulautaa, vauhti kauhistutti. Hauskuudessa sattui hupsu unohdus!
Huomisen huolet hupenivat tuuleen. "





Ööööö... Voinkin kuvitella miten pikkuinen kirjan omistaja-virpojapoika käpertyy ötökkänä äidin tai isän kainaloon ja maistelee omaa kirjaintaan kuin mansikkaa. Mmmm...! Miten makoisa mutusteltava M onkaan!
3- vuotias isoveljensä osaa jo ison kasan kirjaimia ja voi auttaa veljeään löytämään kaikkien rakkaiden kirjaimet, äidin ja isän, mummun ja enon ja kummitätien ja - sedän kirjaimet ja monia monia muita. Ne maistuvat kaikki eriltä ja niissä on jokaisessa oma tarinansa, niin Nivukosken loihtima kuin elämän itsensä nimen kantajalleen antama. 






5/ 5 









   

Ei kommentteja: