Tea:
Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva, 1945, 1991 , 54 s. |
Tartuin Muumit ja suuri tuhotulva- kirjaseen välipalakirjana odottaessani postista Antti Rönkän ja Petri Tammisen teosta Silloin tällöin onnellinen.
Muumit ja suuri tuhotulva on Tove Janssonin ensimmäinen muumikirja. Idea kirjaan syntyi talvisodan ahdistavina aikoina, jo v.1939, jolloin Janssonin maalaustyö oli seisahduksissa. Muumi- tarina jäi vuosien ajaksi kesken, mutta v. 1945 eräs Janssonin ystävä kannusti jatkamaan kirjan kirjoittamista ja kuvittamista. Suomeksi kirja ilmestyi vasta v. 1991.
Muumit ja suuri tuhotulva- kirjassa tulvavesi on peittänyt maan. Muumipappa on kadonnut joten Muumimamma ja Muumipeikko lähtevät häntä etsimään. Seikkailujen lomassa vilisevät monet myöhemmistä Muumi-kirjoista tutuiksi tulleet hahmot kuten Nipsu, hattivatit, Muurahaisleijona sekä hemuli.
Jansson kirjoitti ja kuvitti yhteensä kolmetoista muumikirjaa, jotka luovat perustan muumimaailmalle. Viimeisin kirja on valokuvakirja Outo vieras muumitalossa v.1980. Siinä on Tove Janssonit lyhyitä runomuotoisia tekstejä sekä veljensä Per Olav Janssonin ottamia valokuvia.
3/5
Luin E-kirjana vastikään edesmenneen Sinikka Nopolan ( k.13.1.2021) ja Tiina Nopolan v. 2018 julkaistun kirjan Siskossyndrooma, 60-luku kasvatti meidät. 208 s. Kirja on kollaasimainen kuvaus yhteisistä, mutta silti erilaisista lapsuuden ja kasvamisen muistoista. Kirjassa on paljon kuvia, piirustuksia, yksityiskohtia sekä roppakaupalla hyvää mieltä ja Nopoloille ominaista hersyvää huumoria.
3/5
J.K.Rowling on rakentanut maailmansa taitavasti enkä ihmettele fanien tarvetta palata kirjoihin yhä uudestaan ja uudestaan. Uutta löydettävää ja merkityksiä putkahtelee varmasti useimmillakin lukukerroilla. 4/5
Kirja ansaitsee kaiken hypetyksen, mitä se on osakseen saanut, sillä upeiden luontokuvausten lisäksi tarina on vahva, kaunis ja pysäyttävä.
Jääkansi viiltää pintaansa luistimen terällä suoraa railoa ilman minkäänlaisia pehmeitä koukeroita tai pyörähdyksiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti