torstai 28. maaliskuuta 2019

Fantasyathon - lukusuunnitelma!

Ida-Maria:

Reilun viikon päästä alkaa kolmen booktuberin isännöimä fantasyathon! Maratonin ovat luoneet booktuberit The Book PusherPages and Pens ja Ali Corvere Books. Nimeä klikkaamalla pääset tutustumaan heidän booktube-kanaviinsa ja kanavilta löydät myös heidän ilmoitusvideonsa fantasyathonista. Kannattaa käydä kurkkaamassa!

Tämä fantasiantäyteinen lukumaraton on pidetään 5.-15. huhtikuuta. Maratonissa on seitsemän haastetta, mutta niitä saa yhdistellä miten mielii (voit esim. kuitata monta haastetta yhdellä kirjalla). Maratonin saa tietysti myös suorittaa miten suurella tai pienellä kirjamäärällä tahansa. 10 päivää on yllättävän lyhyt aika JA fantasiakirjat ovat usein yli 500 sivuisia, joten valitsin itselleni kaksi kirjaa. Toinen on herkullinen uutuuskirja ja toinen vanha satukokoelma itse mestarilta. Pidän siitä kun saan viipyillä kirjoissa ja nauttia rauhassa lauseiden taiasta, joten aion taklata tämän maratonin keskittyen rauhassa vain näihin kahteen kirjaan. Lisäksi mielestäni itselleni parempi vaihtoehto on uppotua yhteen fantasiajättiin, kuin yrittää ehtiä lukea peräkanaa monta eri fantasiakirjaa reilun viikon aikana. Eikä hyllyistäni edes löytyisi montaa ohutta fantasiakirjaa...

Lukumaratonin haasteina ovat:

1. Read a diverse fantasy
2. Read a debut OR backlist fantasy
3. Start OR continue on in a series
4. Read a hype train fantasy
5. Give a book you set aside a second chance
6. Read a fantasy in a genre/format you don’t normally read
7. Immerse yourself in the novel with a pampering you time block of reading time. Light a candle, take a bath, grab a drink, eat a treat, snuggle with a blanket and lose yourself in the world.

1. Lue monimuotoinen fantasiakirja
2. Lue debyyttiteos tai jo vuosia sitten julkaistu kirja
3. Aloita tai jatka kirjasarjaa
4. Lue paljon ylistetty fantasiakirja
5. Anna jollekin keskeytetylle kirjalle uusi mahdollisuus
6. Lue fantasiaa genressä tai formaatissa, jota et yleensä lue
7. Uppoudu lukemaasi kirjaan antamalla itsellesi hemmotteluhetki. Sytytä kynttilä, ota kylpy, haali viereesi haluamasi eväät ja viltti, kuuntele samalla vaikka tunnelmaan sopivaa musiikkia.

Lukusuunnitelmanani on lukea helmikuussa ilmestynyt 848-sivuinen Samantha Shannonin The Priory of the Orange Tree, jonka tilasin melkein välittömästi kirjan nähtyäni. Kirja on harvinaista kyllä täysin itsenäinen fantasiakirja, eikä ole osa alkavaa kirjasarjaa. Kirja kertoo kahden epäsopuisan maanosan tarinaa. Lännessä eletään draakkien (wyvern) pelossa, mutta idässä taas lohikäärmeitä palvotaan. Maailma on kahtiajakautunut ja kuningatarkunta on ilman perillistä, mikä uhkaa herättää ikiaikaisen vihollisen. Kirjaa on ylistetty ympäri booktubea ja goodreadsia, en jaksa odottaa että pääsen käsiksi tähän jättiläiseen! Tällä kirjalla saan suoritettua haasteen kohdat 1,2,4 ja 7.

Lisäksi aion kuunnella äänikirjana J.R.R.Tolkienin saduista koodun kirjan, Tales from the Perilous Realm (Suomeksi Satujen valtakunta). Valitsin tämän lyhyemmän kirjan bonuslukemiseksi, mutta tämä kirja sopii itselläni haasteen kohtiin 2 ja 6. Tähän kokoelmaan on kerätty viisi Tolkienin satua, joiden on sanottu olevan Hobitin kaltaisia. Roverandomissa lelukoira tutkii erilaisten otusten täyttämää maailmaa, Farmer Giles of Ham kutsutaan taisteluun lohikäärme Chrystophylaxin kanssa, The Adventures of Tom Bombadil kertoo lyhyen tarinan tutusta hahmosta Taru sormusten herrasta, Smith of Wootton Major matkaa haltioiden maahan maagisten kakkuainesten ansiosta ja Niggle haluaa maalata täydellisen puun.  

Aion pitää kirjaa lukemistani sivuista bullet journalissani ja tehdä muistiinpanoja maratonin varrella luku-urakan etenemisestä. Jos kaikki menee suunnitellusti, olen lukenut huhtikuun puoleenväliin mennessä kaksi mahtavaa kirjaa juuri ennen Game of Thronesin viimeisen kauden ensimmäisen jakson julkaisemista. Blogiteksti maratonista saapuu blogiin huhtikuun lopulla, iloisia lukuhetkiä! 







Ei kommentteja: