Lukuvuoteni on alkanut hyvällä tahdilla ja hyvillä kirjoilla. Olen myös saanut lisättyä kaikki lukemani kirjat vuoden 2019 Helmet-lukuhaasteeseen, joka löytyy blogimme bannerista ja täältä.
Pohjoismainen ja Norjalainen mytologia on tuntunut aina todella mystiseltä ja luonnosta ammentavalta voimalta ja vihdoin sain lukea sen tarinoista ja taruista. Neil Gaiman on kirjailija, jonka maagisen realismin kirjoista en ole kovinkaan nauttinut suurimmaksi osaksi genren takia, mutta hänen kerrontansa on aina ihastuttanut. Niin myös tässäkin kirjassa, Gaiman kertoo tarut todella kauniilla kielellä ja upeilla mielikuvilla. Gaiman kertoo alkutekstissä olleensa pikkupojasta lähtien todella kiinnostunut näihin tarinoihin ja halusi kertoa ne muillekin, omalla tavallaan.
Kirja on täynnä oikeita Pohjoismaisen mytologian taruja, Neil Gaimanin kertomana. Jokainen kappale on oma tarunsa ja kirjaan on poimittu kaikista tunnetuimmat tarinat. Kirja alkaa maailmojen synnystä, kertoo mytologian eri hahmojen tarinoita ja loppuu Ragnarokiin, jumalten tuhoon. Tarut ovat todella mielenkiintoista luettavaa ja monta tuttua asiaa ja vertausta tunnistaa tarinoista ja hahmoista. En ole itse vielä ehtinyt pelata näihin taruihin perustuvaa God of War-videopelisarjaan kuuluvaa uusinta osaa, mutta tämän kirjan lukemisen jälkeen se todella houkuttelee vieläkin enemmän! Ahmin kirjan muutamassa päivässä, samalla kynällä tärkeitä kohtia alleviivaten. Lempi tarinani kirjassa olivat "Mimir's Head and Odin's Eye" "The Treasures of the Gods", "The Children of Loki", "Freya's Unusual Wedding", "The Death of Balder" ja paras kaikista, "Ragnarok: The Final Destiny of the Gods".
Westerosin kirjeenvaihtaja - Jussi Ahlroth, Mike Pohjola: 🍬🍬🍬
Täydellinen Game of Thrones-kirja luettavaksi juuri ennen viimeisen kauden julkaisua. Kirjassa oli hienoja pohdintoja ja hyvää kritiikkiä. Kirjan luettuaan koko sarjasta saa hyvän kuvan ja muistutuksen tapahtumista, ennen kuutta viimeistä jaksoa. Mielestäni silti koko sarjan kaikkien edellisten kausien näin täsmällinen läpikäynti oli hieman pakkopullaa, sillä jos kirjan kannessa lukee ”täydellinen kirja GoT-faneille!” niin nämä fanit kyllä tuntevat tv-sarjan kaudet ja jaksot läpikotaisin ja useammat fanit tuntevat myös kirjat kuin omat taskunsa.
Ahlroth ja Pohjola käyvät läpi kausien ja jaksojen tapahtumien lisäksi eri hahmot ja heidän kehityksensä eri kausien aikana. Nämä luvut olivat mielenkiintoisia ja avasivat pohtimaan henkilöiden kohtaloita viimeisessä kaudessa tai miten heidän toimintansa ovat vaikuttaneet eri tapahtumiin.
Kirjan loppupuolelta löytyvät TOP 5 listat olivat hauskaa luettavaa. Parhaimmat ja myös huonoimmat jaksot ja kohtaukset olivat hyvin perusteltuja. Nyt houkuttaisi tehdä omat listat!
Suosittelen kirjaa kaikille niille, jotka haluavat valmistaa itseään ehdottoman fantasiajätin viimeistä kautta varten (kuukausi enää!). Kirjasta löytyy pieniä lisähuomautuksia tv-sarjan tekemisestä, pohdintoja eri hahmojen motiiveille ja tietysti spekulaatiota viimeisen kauden loppuhuipennuksista.
Ruohometsän kansa - Richard Adams: 🍬🍬🍬🍬🍬
”Jos enää milloinkaan tapaamme, Pähkinä-rah”, sanoi Voikukka piiloutuessaan kujanreunan ruohoon, ”meillä on kaikkien aikojen tarina kerrottavana.”
”Ja sinä olet oikea kani sitä kertomaan.”
Sitä Ruohometsän kansan tarina todella on. Ihastuin siihen jo lapsena, kun näin siitä tehdyn vuoden 1978 elokuvan. Isäni rakasti tätä kirjaa ja vaikka alkuperäinen elokuva on raaka, niin isä osasi selittää meille mitä elokuvassa tapahtuu ja miksi, joten minulle tämä ”lapsuuden traumaelokuva” olikin yksi lapsuuteni lemppareista, vaikka näinkin se vain kerran tai pari. Niin voimakas ja kaunis tarina oli jo tuolloin.
Katsoin helmikuussa Netflixin BBC:n yhteistyönä tekemän tv-sarjan Ruohometsän kansasta ja sekin oli todella upeasti toteutettu. Se vihdoin sysäsi minut lukemaan tarinan kirjana. Kuuntelin sitä pari vuotta sitten youtubesta äänikirjana, mutta kuten youtube-äänitysten kanssa usein käy, se video on kadonnut enkä voinut palata siihen enää uudelleen.
Ruohometsän kansa on paljon muuta, kuin vain tarina kaniineista. Se on tarina ihmisten ja eläinten epäreilusta suhteesta, ”eläimellisyydestä”, ryhmän voimasta ja ystävyydestä. Näillä kaniineilla on oma kulttuurinsa, omat uskomuksensa ja elintapansa, joiden viattomuutta ja rauhaa he yrittävät kaikella voimallaan varjella ihmisiltä ja vihollisilta. Kirjan alussa Viikka kaniini näkee näyn, jossa heidän kotipesänsä tuhoutuu ja saa houkuteltua ystävänsä Pähkinän avulla ryhmän kaniineja pakoon ja tarinassa seurataan näiden kaniinien matkaa uuteen kotiin. Hahmot ovat unohtumattomia ja kerronta on lumoavaa. Tässä on kirja, jonka tarina riipaisee syvältä, mutta joka on myös samalla kertaa hyvin kaunis.
Stranger Things: World Turned Upside Down - Gina McIntyre 🍬🍬🍬🍬🍬
Stranger Things ampaisi itsensä lempi tv-sarjojeni kärkeen jo katsoessani vasta toista jaksoa viime lokakuussa. Olen täysin tuon upean 80-luvulle sijoittuvan scifi-horror tarinan ja sen hahmojen lumoissa. Joten olihan minun pakko hankkia tämä hieman tyyris virallinen opas sarjan kulissien taakse. Kirja on fyysisestikin todella mahtava ja sarjaan sopiva! Se on muovikääreineen, repaleisine päällyksineen ja "käytetty"-tarroineen luotu näyttämään monen ihmisen lukemalta, kuin olisit itse löytänyt sen antikvariaatista. Kirjan sisällä on mukana muutamia sarjassa käytetyistä tavaroista, esim. Hawkinsin kartta, Willin piirrustus ja morse-aakkosten opettelulaatta.
Kirja käy läpi kaikkien hahmojen roolijakoprosessin, hahmojen luomisen ja näyttelijöiden vaikutuksen omaan hahmoonsa. Lisäksi sarjan luojat kertovat sarjan idean syntymisestä ja niistä kirjoista, elokuvista, kirjailijoista ja elokuvaohjaajista, jotka toimivat inspiraationa sarjalle. Todella kiinnostava opaskirja sarjan faneille!
Jurassic Park - Michael Crichton (Jurassic Park #1) 🍬🍬🍬🍬
Vuoden ensimmäinen äänikirjani oli Michael Crichtonin Jurassic Park. Kirja alkaa todella eri tavalla, mitä Spielpergin ohjaama vuoden 1993 elokuva. Elokuvakin alkaa todella jännittävästi ja raa'asti, mutta kirjassa salaperäisyyttä pidetään yllä todella pitkään. Costa Rican sairaalassa hoidetaan kahta todella kummallisia vammoja saanutta potilasta, eräs lastenhoitaja löytää kolme liskoa pienen vauvan kimpusta ja saarelta löytynyt kummallinen lisko lähetetään Amerikkaan tunnistettavaksi. Liikemies John Hammond kutsuu ryhmän eri ammattikunnan ihmisiä tutustumaan hänen rakennuttamaansa, melkein valmiiseen perhepuistoonsa. Ryhmän mukana ovat paleontologi Alan Grant, paleobotanisti Ellie Sattler, matemaatikko Ian Malcolm, lakimies Donald Gennaro ja Hammondin kaksi lapsenlasta, Tim ja Alexis.
Kaikki varmasti tuntevat jo Jurassic Parkin pääjuonen vaikkeivat olisi koskaan elokuvia katsonut tai kirjaa lukenut, mutta tämä perhepuistoksi suunniteltu huvisaari Isla Nublar on eläintarha, jossa eläinten sijasta elelee dinosauruksia. Tutkijat ovat kehittäneet uudet kloonatut dinosaurukset kaikki naaraiksi, jotta he pystyvät pitämään dinosaurusten määrän ja luonteen hallinnassa, mutta suunnitelma menee pahasti pieleen. Kirjan hahmot joutuvat erilleen toisistaan eristetyllä saarella, jonka dinosaurukset ovat päässeet valloilleen. Tarina on todella jännittävä ja raaka, mutta samalla todella uskottava. Kirja on paljon painottunut tieteen luonteen pohtimiseen ja tietenkin dinosaurusten kloonaamisen mahdollistavaan tieteeseen. Kirja oli itse asiassa paljon parempi mitä aluksi kuvittelin. Hahmot ovat todella toimivia ja kaikki on selitetty hyvin. Paljon ehtii tapahtua ja tarina imaisee mukaansa, kun saaren katastrofit seuraavat toisiaan. Kirjan loppu jää todella kysymyksiä herättävään kohtaan, joten aion jossain kohtaa saada käsiini jatko-osan, The Lost World, suomeksi Kadonnut maailma.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti