torstai 2. helmikuuta 2017

The Final Empire - Brandon Sanderson



The Final Empire (Mistborn #1) - Brandon Sanderson
Ilmestynyt: 2006
Luettu: 31.tammikuuta.2017
Sivuja: 643
⭐⭐⭐⭐⭐

Helmet-lukuhaasteen kohtaan 17: "Kirjan kannessa on sinistä ja valkoista"


"'Some men would say that their devotion didn't make sense', Kelsier said. 'The loss of the Vallan leaders should have broken the people, not made them more determined to keep going.' 
Sazed shook his head. 'Men are more resilient than that, I think. Our belief is often strongest when it should be weakest. That is the nature of hope." 



Kirjan takakannesta: "The mists rule the night...the Lord Ruler owns the world. For a thousand years the ash fell. For a thousand years, the Skaa slaved in misery and lived in fear. For a thousand years, the Lord Ruler reigned with absolute power and ultimate terror, divinely invincible. Every attempted revolt has failed miserably. Yet somehow hope survives."

Brandon Sandersonin Mistborn-trilogian ensimmäinen osa kertoo "viimeisestä imperiumista", jota on hallinnut jo tuhat vuotta kuolematon valtias. Punaisen auringon valaisemalta taivaalta sataa tuhkaa ja öisin pimeydestä nousee salaperäinen usva, johon kukaan tavallinen asukas ei uskalla astua. Trilogian ensimmäisessä osassa tarinaa kerrotaan Luthadelin kaupungista, jossa aateli viettää suuria tanssiaisia juonien sukujen valtasuhteita orjiksi määrätyn Skaa-kansan raataessa ja voittamattoman valtiaan hallitessa kansaansa ehdottomalla ja kauhuntäyttämällä vallalla.

Kaiken keskipisteessä on Kelsier, mestarivaras ja juonija. Hän on ainoa, joka on selvinnyt kuolettavista Hatsin työleirimontuista elossa ja päättää ottaa vallankaappauksen elämäntehtäväkseen. Kelsier alkaa kerätä joukkoa kukistamaan ikuisen valtiaan ja löytää sattumalta Vinin, hylätyn katulapsen, joka työskentelee toiselle ryöstäjäpäällikölle erityisen kykynsä avulla. Tätä kykyä kutsutaan "Allomancyksi", jossa erilaisia metalleja nieltyään ja niitä sisällään polttaen saa käyttöönsä erityislaatuisia ominaisuuksia. Esim. tinan polttaminen tehostaa aisteja, sinkkiä polttamalla pystyt kuohuttamaan toisen ihmisen tunteita ja kuparin polttaminen piilottaa toisten samanaikaisesti polttamiesi kykyjen näkyvyyden toisilta allomancereilta. Allomancy ei kuitenkaan ole kovin tavallinen taito, vaan sen saamiseksi sinun on ympäristösi kauheuksien tai haastavuuden keskellä "havahtua" kykyihisi. Misting pystyy käyttämään yhden metallin antamia voimia ja Mistborn hallitsee kaikkien metallien kyvyt.

Vin jättää häntä huonosti kohdelleen varkaan ja liittyy Kelsierin joukkoon, joka lähtee kouluttamaan Viniä sekä suunnittelemaan monimutkaista ja valtavaa strategiaa valtiaan kukistamiseksi. Mutta vallankaappauksia ja Skaan mellakoita on yritetty aikaisemminkin...

Tämä kirja oli kultaa jo ensimmäisten lukujen jälkeen. Sandersonin tapa kirjoittaa on vaivaton, erittäin koukuttava ja soljuu eteenpäin koko tarinan ajan. Näin paksussa high-fantasia-kirjassa voisi olettaa tahdin tai mielenkiintoisten kohtien jossain kohtaa jäävän taustojen selvittämisen ja maailmankuvailun alle, mutta tässä tarinassa jännitys nousee tasaisesti ylöspäin viimeiselle sivulle saakka. Saat todella jännittää jokaisen hahmon kohtaloa sekä heidän motiivejaan ja kunnianhimoisen suunnitelman osien onnistumista. Juonenkäänteitä riittää ja saat todella olla varpaillasi, kun yrität arvuutella mitä seruaavaksi tapahtuu.

Alkuasetelma kirjassa voi ehkä kuulostaa tylsältä tai monesti käytetyltä, kun joukko ahtaalle alistettuja alamaisia lähtee tekemään vallankaappausta, mutta Sandersonin tarina on aivan omaa luokkaansa.Kaikki tarinassa toimii, kaikelle on merkitys ja selitys. Juuri näitä asioita arvostan eniten fantasiakirjoissa. Allomancy on suuri osa kirjan taistelu-elementtiä, joka on varmaan upeimmin keksityistä ja suunnitelluista magiajärjestelmistä joista olen lukenut. Maailma on upea ja henkilöhahmoihin rakastuu välittömästi. Ja mikä parasta, he kehittyvät ja kasvavat tarinan edetessä. Aivan, ja en varmaan maininnut että aloitin tämän kirjan lukemisen viime lokakuussa? Niin hyvin tämä tarina oli rakennettu, että sitä vähitellen lukiessaankin pystyi tempautumaan kirjaan mukaan aina uudelleen, muistaen kaiken tapahtuneen ja olemaan jälleen ajan tasalla. Tulen ehdottomasti lukemaan Mistborn-trilogian toisetkin kirjat (#2 The Well of Ascension ja #3 The Hero of Ages) ja tähän maailmaan sijoittuvat muut teokset !

*Ida-Maria*
Tarinaa varten kehitellyt kartat tuovat aina kirjaan lisää syvyyttä, joten kirja saa silmissäni heti plussaa jos sen sisuksista löytyy karttoja !

Ei kommentteja: