sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Levittäkäämme lukurauhaa !

Tänään 12. päivä helmikuuta on julistettu lukurauha. Ajattelin lukurauhan kunniaksi tehdä yhden toisenlaisen tag/kysymyssarja-haasteen, jonka poimin booktubesta. Tagin loi nettisivusto Penguin Teen promotakseen Traci Cheen uutta The Reader kirjaa. 

I am the reader-tag: 

√ Valitse 1 sana, joka kuvaa lukijana olemista.

Oppiva. Lukijana jokainen kirja jättää sinuun aina jonkinlaisen jäljen siitä, mitä olet kirjan lukemisen aikana ajatellut ja tuntenut. Oli se sitten negatiivinen tai positiivinen asia tai sellainen, joka lipsahtaa itseltäsi ensin huomiotta. Huonotkaan tai kesken jätetyt kirjat eivät jätä sinua ilman jotain uutta. Kirjat voivat opettaa sinulle erilaisuudesta, erilaisista kulttuureista, historiasta, nykypäivästä, itsesäsi ja ajattelustasi. 

√ Mikä oli ensimmäinen kirja, johon rakastuit? 

Harry Potter oli ensimmäinen kirjasarja, joka muutti kaiken, mutta AIVAN ensimmäisiä rakastamiani kirjoja olivat Hanhiemon satuaarre ja Hanhiemon iloinen lipas. Osaan vieläkin ulkoa lempisatuni ja loruni noista kapeista ja kuluneista kirjoista, joita kuuntelimme siskoni kanssa sängyllä äidin lukiessa niitä meille ääneen. Toinen ensimmäisiä rakastamiani kirjoja Potterin lisäksi oli Wil Huyguenin Suuri Tonttukirja.

√ Kovakantinen vai pehmeäkantinen kirja?

Pehmeäkantinen. Kovakantiset ovat hankalia lukea, enkä pidä niiden paperisista kansista. Pokkarit ja pehmeäkantiset ovat aina sopivan kokoisia lukea ja lisäksi ne ovat paljon halvempia. Kirjojen kuuluu lisäksi kulua ja näyttää luetuilta ja pehmeäkantiset antavat juuri sellaisen tunnun. Juuri eilen päällystäessäni muutamia uusia kirjojani muistin oman Kuninkaiden koitoksen sivujen olevan likaisia, koska luin sitä muutamia vuosia sitten Sitgesissä, jossa olimme lomalla ystäväporukalla, ja käteni olivat auronkorasvassa. Tällaisetkin muistot kirjoissa ovat arvokkaita. Olen löytänyt myös Liekehtivän pikarin sivujen välistä kesän vihreintä ruohoa keskellä talven uudelleenlukua. Itse tosiaan suojaan osan ostamistani pehmeäkantisista kirjoista kontaktimuovilla, mutta en revi hiuksiani kun niiden muovit väänntyvät ja elävät lukiessani niitä. Suojaan ne enimmäkseen siksi, että niistä tulisi hieman jykevämpiä. Eli olenko kuitenkin kovakantisen ja pehmeäkantisen kirjan välimaastossa?

√ Miten lukeminen on muokannut identiteettiäsi? 

Kysymys, johon voisi vastata luentosarjalla. Vastaan yksinkertaisesti etten olisi juuri minä ilman juuri niitä kirjoja, jotka olen lukenut. 

√ Mitä kirjaa luet, kun tarvitset lohdutusta?

Lemppareitani Astrid Lindgreniltä. Lindgren on uskomaton lastenkirjailija, jonka jokaisesta kirjasta huokuu jonkinlainen lohdun tuntu. Oma suosikkini Lindgreniltä on Ronja Ryövärintytär.

√ Kuka opetti sinut lukijaksi?

Vahviten tähän vaikutti tietysti äitini, jonka kanssa kirjoitan myös tätä blogia. Äiti luki meille todella paljon ääneen erilaisia kirjoja ja olemme aina olleet täysien kirjahyllyjen ympäröimiä. Parhaita olivat kiireettömät viikonloppuaamut, joina kaikki perheemme tytöt köllöttelimme suuressa sängyssä kirjakasojen kanssa.

Mutta myös isä luki meille paljon, varsinkin sarjakuvia. Muistan joskus kuulleeni jonkun sanovan, ettei sarjakuvia voi lukea ääneen mutta olen kyllä täysin eri mieltä. Isän ääni oli täydellinen Aku Ankasta Lucky Lukeen, Asterixista ja Obelixista Viiviin ja Wagneriin ja Tintistä Niilo Pieliseen. 

Olen myös ikuisesti kiitollinen tädilleni, joka osti minulle 10-vuotis syntymäpäivälahjaksi kaksi ensimmäistä Harry Potter kirjaa. Joskus niihin samoihin aikoihin olimme odottamassa Tukholman laivaa Turun satamassa ja tätini luki meille Viisasten kiveä viihdykkeeksi, sillä laivan autoluukku oli jäätynyt kiinni pakkasen takia ja jouduimme odottamaan pitkään. Kuvittelemani kohtaus Dumbledoresta vetämässä Likusterintien katulamppujen valopalloja pimeyttimeensä tätini lukemana on jäänyt ikuisesti mieleeni.


√ Kuvaile unelmiesi lukupaikkaa.








Jonkinlainen mukava kolo tai pesä suuren ikkunan äärestä, johon voisi unohtua vaikka pariksi viikoksi.























√ Mikä kirja muutti näkemystäsi maailmasta? 

Vastaan tähän Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa. 



Tässä oli siis I am the reader-tag. Kopioin vielä tähän alle Kirjasäätiön lukurauhan lain, joka astuu voimaan tänään  😊


"SUOMEN KIRJASÄÄTIÖ KUTSUU JÄLLEEN SUOMALAISIA RAUHOITTUMAAN KIRJAN PARIIN HELMIKUUN TOISENA SUNNUNTAINA, 12. HELMIKUUTA, SILLÄ SILLOIN VIETETÄÄN LUKURAUHAN PÄIVÄÄ.

 LUKURAUHAN LAKI
1§ Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.
2§ Yhdessä lukeminen on sallittu.
3§ Yksin lukeminen on sallittu.
4§ Toisille lukeminen on sallittu.              
5§ Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty.
6§ Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty.
Levittäkäämme lukurauhaa! "
Lukurauhaa toivotellen,

*Ida-Maria*

Ei kommentteja: