keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Millaisia kirjoja olen lukenut viime aikoina? Osa 2


  • Ready Player One by Ernest Cline
  • Harry Potter ja viisasten kivi by J.K. Rowling
  • Fantastic Beasts and Where to Find Them by Newt Scamander
  • The Sun Is Also a Star by Nicola Yoon
  • I Hate Fairyland, Vol. 2 by Skottie Young
  • Death Note by Tsugumi Ohba
  • Death Note by Tsugumi Ohba
  • Death Note by Tsugumi Ohba











  • I Hate Fairyland, Vol. 1 by Skottie Young
  • Death Note by Tsugumi Ohba
  • Death Note by Tsugumi Ohba
  • Animal Farm by George Orwell
  • A Darker Shade of Magic by V.E. Schwab































Tässä loput viimeikoina lukemani kirjat, jotka jäivät pois ensimmäisestä osasta:


          🍬🍬🍬🍬 A Darker Shade of Magic - V.E.Schwab: V.E Schwabin Vicious on viime vuonna lukemieni kirjojen paras lukukokemus ja nousi yhdeksi uudeksi lempikirjakseni. Olin samaan aikaan innoissani ja peloissani aloittamaan uutta kirjasarjaa Schwabilta ja aluksi räpiköinkin kirjaa eteenpäin, sillä en pitänyt yhtään toisesta A Darker Shade of Magicin päähenkilöstä. Mutta tarina tempaisi mukaansa helposti, eikä kirjaa malttaisi laskea käsistään. Jäin tämän kirjan jälkeen hetkeksi lukujumiin, kun olisin halunnut seuraavan osan välittömästi, eivätkä muut kirjat tuntuneet vähään aikaan tarpeeksi houkuttelevilta tähän tarinaan verrattuna. Lisäksi Schwab osaa herkullisesti pitää kirjoitustyylissään yllä jännitystä ja uniikin maailman tapahtumia.
          Shade of Magic-fantasiatrilogian ensimmäisessä osassa Kell elää maailmassa, jossa on neljä erilaista rinnakkaisen universumin versiota Lontoosta: Punainen, Valkoinen, Harmaa ja Musta. Värit kertovat siitä, kuinka paljon taikuutta kussakin Lontoon maailmassa on: Punaisessa Lontoossa taikuutta on eniten ja se on hyvässä tasapainossa, Valkoisessa Lontoossa taikuus on manipuloitua ja vallan lähde, Harmaassa Lontoossa ei ole taikuutta lainkaan ja Musta Lontoo on suljettu kaikilta ulkopuolisilta, sillä siellä taikuus on ottanut vallan ihmisistä. Kell on yksi viimeisistä Antareista, jotka pystyvät kulkemaan kaikkien näiden eri Lontoiden välillä ja Kell toimiikin näiden eri maailmojen kuninkaallisten viestinviejänä. Kell myös salakuljettaa luvatta tavaroita Lontoosta toiseen, kunnes tietämättä saa käsiinsä esineen Mustasta, suljetusta ja mielipuolisen taikuuden Lontoosta ja kuljettaa sen eteenpäin. Häntä aletaan jahtaamaan läpi eri Lontoiden, kunnes Kell pakenee Harmaaseen Lontooseen, jossa kaikesta taikuudesta tietämätön voro Delilah varastaa tämäna jahdatun esineen Kelliltä ja asiat mutkistuvat entisestään. Todella vetävä tarina ja mielenkiintoinen maailma ovat tämän kertomuksen vahvuuksia. Aion ehdottomasti jatkaa kirjasarjan lukemista, mutta aivan viittä tähteä tämä Schwabin kertomus ei kuitenkaan minulta saa.

          🍬🍬🍬🍬 Animal Farm (Eläinten vallankumous) - George Orwell: Kuuntelin tämän lyhyen George Orwellin kirjan äänikirjana, enkä kyllä tule tätä tarinaa unohtamaan. Kirja kertoo nimensä mukaisesti maatilan eläimistä, jotka syrjäyttävät isäntänsä ja alkavat ylläpitää tilaa omatoimisesti.
          Sikojen opastuksella tilalle määrätään seitsemän sääntöä, joita kaikkien on toteltava: kaikki eläimet ovat tasavertaisia, kaksijalkaiset ovat vihollisia, nelijalkaiset ja siivekkäät kuuluvat ystäviin, eläimet eivät pidä vaatteita eivätkä nuku sängyssä, eläimet eivät juo alkoholia eivätkä polta tupakkaa, eikä mikään eläin tapa toista eläintä. Eläimet nauttivat uudesta elämästään ja sen tuomasta vapaudesta, mutta pikkuhiljaa tarinan edetessä kaikki säännöt ja valtasuhteet alkavat muuttua. Lopulta sääntö "Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia" kuuluu: "Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkin eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset". Tuo lause kuvaa kirjan sanomaa täydellisesti ja viimeisten sivujen kuunteleminen oli todella pysäyttävää. Paljon muuta kirjasta ei kannata tietää ennen kuin lukee tämän lyhyen ja puhuttelevan tarinan.

          🍬🍬🍬🍬🍬 Death note Vol.2-Vol.6 - Tsugumi Ohba, Takeshi Obata: 
          Tässä koukuttavasti rakennetussa mangasarjassa Light Yagami löytää koulunsa pihalta hylätyn muistikirjan, jonka avulla muistikirjan omistaja voi tappaa haluamansa ihmisen kirjoittamalla tämän nimen muistikirjan sivulle. Ensijärkytyksensä jälkeen Light alkaa käyttää muistikirjaa luodakseen paremman maailman ilman rikollisia ja pahuutta, sillä hän ymmärtää omistavansa nyt maailman voimakkaimman aseen. Nopeasti Japanin suurin rikostoimisto alkaa tutkimaan Lightin toteuttamia monia rikolliskuolemia ja saa avukseen maankuulun rikosetsivän, joka tunnetaan vain nimellä L. L ei ole koskaan epäonnistunut ratkaisemaan rikostapauksiaan ja aikoo pysäyttää Lightin, joka on päättänyt tulla tunnetuksi maailmalla Kirana, yliluonnollisena oikeudenjakajana.
          Death Note on yksi suosituimmista mangasarjoista, eikä turhaan. Tarina vie lukijansa monen kulman ja mutkan kautta uusiin yllättäviin suuntiin, joiden keskiössä on Lightin ylivertainen älykkyys. Lightin luomien nerokkaiden suunnitelmien kautta hän pystyy pitämään oikean identiteettinsä salassa ja jatkamaan Kiran tuomioita muistikirjansa avulla, jopa isältään, joka on rikosjuttua johtava rikospoliisi. Kuoleman muistikirjan toimintaan liittyy tiettyjä sääntöjä ja logiikkaa, joka toimii nerokkaasti koko sarjan tarinan runkona. Tämä dekkari on täynnä mieleenpainuvia hahmoja ja täynnä henkeäsalpaavia juonenkäänteitä, joita et osannut odottaa. Jos joku mangasarja pitäisi elämänsä aikana lukea, niin Death Note on yksi niistä!

          🍬🍬🍬🍬 I Hate Fairyland Vol.1: Madly Ever After & I Hate Fairyland Vol.2: Fluff My Life - Skottie Young:
          Olipa kerran pieni tyttö nimeltä Gertrude, joka toivoi pääsevänsä ihmeiden ja taikojen täyttämään satumaahan. Gertruden onneksi, jotkut toiveet toteutuvat. Gertrude tosiaankin päätyy leikkihuoneestaan satumaahan, jossa satumaan kuningatar neuvoo häntä aloittamaan seikkailun löytääkseen avaimen, jolla Gertrude pääsee takaisin omaan maailmaansa. Kuningattaren mukaan seikkailu vie yleensä vain päivän, mutta Gertruden harmiksi tuosta päivästä on kulunut jo 27 vuotta. Kyllä, Gertrude on viettänyt satumaassa 27 vuotta, vankina kuusivuotiaan kehossa, mutta muuten aikuiseksi kasvaneena. Ja Gertrude on aivan *****:n kyllästynyt koko satumaahan.
          Skottie Youngin sarjakuva on mitä iloisimmin värein piiretty, mutta mitä irvokkain ja raakamaisin tarina satumaailmasta, johon koskaan tulet törmäämään. Sarjakuva on pullollaan viittauksia muuhun popkulttuuriin ja täynnä omaperäisiä ideoita kaikkeen, mitä satumaasta vain voi löytyä. Tarina on lisäksi luotu idealleen uskollisella tavalla, mm. kaikki kirosanat on muutettu pehmennetyiksi versioiksi, "satumaahan sopiviksi". I Hate Fairyland (Minä vihaan satumaata) on hulvattomin aikuisten sarjakuva, jonka olen lukenut! Kolmososaa odotellessa!

          🍬🍬🍬 The Sun Is Also a Star - Nicola Yoon:
          Natasha uskoo tieteeseen, faktoihin ja logiikkaan, kun taas Danielin sydäntä lähinnä ovat haaveet ja runot. Kummankin elämässä on omat vaikeutensa: Natashan perhe on juuri saanut karkoituspäätöksen Amerikasta takaisin Jamaikaan ja Danielin korealainen perhe vaatii häneltä vain yhtä tulevaisuutta. Mutta eräänä päivänä heidän tarinansa kohtaavat. Kirjan kaikki tapahtumat toteutuvat yhden päivän aikana, johon mahtuu paljon erilaisia päätöksiä ja tunteita. Kirja kerrotaan kolmesta näkökulmasta: Natashan, Danielin ja kolmas näkökulma vaihtelee eri ihmisten ja asioiden välillä, jotka näyttävät tarinasta ja tietystä tilanteesta ulkopuolisen perspektiivin. Tarina on rakennettu kauniisti ja se imaisee lukijansa hetkessä maailmaansa. Kirjaa voisi kuvailla kevyeksi ja sydämelliseksi romanttiseksi draamaelokuvaksi, jonka aikana käsitellään paljon asioita, mutta joka on lopputeksteihin päästessä jättänyt katsojalleen lämpimän olon. Omaan makuuni jotkut asiat tällaisissa kirjoissa ovat liian epärealistisia ja tarinan kannalta liian käteviä sattumia, mutta kukapa ei joskus kaipaisi kevyttä ja herttaista hyvänmielen tarinaa, joka kannustaa elämään hetkessä?                                                                                                                                                                                   
          🍬🍬🍬🍬🍬 Fantastic Beasts and Where to Find Them - Newt Scamander, J.K.Rowling:
          Tämä pieni kirjanen on J.K.Rowlingin Harry Potter-maailmaan sijoittuva koulukirja, joka kertoo erilaisten taikaeläinten elämästä, biologiasta ja hoitamisesta. Kirjoittajana on Newt Scamander (suomeksi Lisko Scamander), joka kävi aikoinaan Tylypahkaa ja on nyt elämäntyönään laatinut tutkimusretkiltään oppaan taikaeläinten maailmaan. Kuuntelin kirjan äänikirjana, jonka lukijana oli Newtia Ihmeotukset ja niiden olinpaikat-elokuvassa ilmiömäisesti näytellyt Eddie Redmayne. Äänikirja oli liian lyhyt ollakseen niin kaunis ja taianomainen lukukokemus, erilaisten taikaeläinten ja ihmeotusten elintavoista olisi voinut kuunnella vaikka kuinka pitkään! Eddien lukijaäänen lisäksi taustalle oli lisätty erilaisia luonnonääniä ja taikaeläinten äännähdyksiä, mikä loi kuuntelijan ympärille lumoavan äänimaiseman. Suosittelen lämpimästi!

          🍬🍬🍬🍬🍬 Harry Potter ja viisasten kivi - J.K.Rowling, kuvittanut Jim Kay:
          Oli jälleen Potter-fiilis ja luin Viisasten kiven taas uudelleen, mutta tällä kertaa uskomattoman Jim Kayn kuvittaman version. Lempikirjoistaan saa aina jotain uutta mukaansa kun ne lukee uudelleen, mutta kuvitettu versio antoi koko tarinasta uudenlaisen kokonaisuuden. Kay on todella vanginnut henkeäsalpaavasti eri hahmojen ja paikkojen olemuksen ja merkityksen! Itselleni, Pottereiden kanssa kasvaneelle, kaikki alkuperäisissä kirjoissa on minulle fyysisestikin rakasta: fontti, otsikot, paperin tuntu ja tuoksu. Joillekin nämä kuvitetut versiot tulevat olemaan heidän ensikohtaamisensa Potteriin ja uskon, että se voi olla Kayn kuvituksella jopa maagisempikin kokemus. Upea kunnianosoitus maailman parhaimmalle tarinalle. 
          Jim Kay-Harry Potter ja viisasten kivi

          🍬🍬🍬🍬🍬 Ready Player One - Ernest Cline: 
         
              Ready Player One on myös yksi minulle rakkaimmista kirjoista. Videopelejä ja kaikkea siihen liittyvää kulttuuria rakastavalle tässä on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja! Halusin lukaista sen uudelleen, sillä Steven Spielbergin ohjaama elokuva kirjasta ilmestyy ensi vuoden maaliskuussa. On vuosi 2044 ja maailma on köyhtynyt olemattomiin. Suurin osa ihmisistä asuu asuntovainuista kasatuissa torneissa, kukin omassa vaunussaan kaiken vähän omistamansa kanssa. Vaikka maailma onkin kuolemassa, niin ihmisillä on yksi paikka, jonne paeta todellisuutta: OASIS. OASIS on virtuaaliuniversumi, jonka ulottuvuudet ja mahdollisuudet ovat loputtomat. Jokainen maailman ihminen elää suurimman osan valveillaoloajastaan tässä virtuaalitodellisuudessa. Kirjan alussa kerrotaan, että OASIS:in perustaja James Halliday on kuollut. Halliday oli valmistellut testamenttiaan varten kaikille striimattavan videon, jossa hän kertoo piilottaneensa virtuaaliuniversumiinsa pääsiäismunan ("easter egg", piilotettu viesti joita voi ilmestyä mm. elokuvissa, videopeleissä ja tv-sarjoissa). Pääsiäismunan löytämiseen tarvitsee ensin löytää kolme avainta ja se, joka löytää tämän kyseisen munan kolmannen avaimen avulla, perii koko hänen omaisuutensa ja saa haltuunsa koko OASIS:in käyttöoikeudet. Videon loppuun Halliday on liittänyt runomaisen vihjeen ensimmäisen avaimen löytämiseksi. Tarinan päähenkilö on Wade Watts, OASIS-nimeltään Parzival, köyhä vanhempansa lapsena menettänyt poika, joka on koko elämänsä ajan käynyt läpi Hallidayn elämää löytääkseen ensimmäisen avaimen. Pääsiäismunajahti on kuitenkin vuosien saatossa hiipunut ja useat uskovat Hallidayn pilailleen koko jutulla, eikä pääsiäismunaa etsi enää kovin moni. Kunnes Wade puolivahingossa tajuaa ensimmäisen vihjeen tarkoituksen ja saa haltuunsa ensimmäisenä tuon ensimmäisen avaimen. Jahti räjähtää taas käyntiin, eikä Wade aluksi edes ymmärrä, miten suureen ja vaaralliseen kilpailuun hän on joutunut mukaan. Kirja on täynnä viitteitä erilaisiin popkultturin ikonisimpiin hahmoihin, peleihin ja elokuviin. Se on hengästyttävä, hauska ja unohtumaton lukuelämys, joka on upea ylistys nörtti- ja fanikulttuurille. 

Ei kommentteja: